Kata

Binnen het karate is het beoefenen van kata’s de kern van het karate. Karate zonder kata’s is geen karate. Het is de ziel van karate.

Een kata is een patroon van bewegingen. In deze bewegingen zitten series van technieken, zoals verdedigingen en aanvallen. In elke kata zitten een aantal hoeveelheden voorbedachte bewegingen die een karateka alleen kan beoefenen, zonder partner. Kata’s kun je overal lopen en oefenen.

Kata’s zijn ontwikkelt door eerdere meesters na vele jaren van bestuderen, research, training en echte gevechten. De technieken die in een kata voorkomen zijn getest en gebruikt in gevechten. Op deze manier zijn de kata’s als het ware verfijnd. Het is heel moeilijk om de herkomst van kata’s te traceren van vroeger af aan. Er zijn namelijk kata’s die honderden jaren oud zijn.

Het is de wel duidelijk dat de meesters van vroeger gevechten tussen dieren, mens en dier en tussen mensen bestudeerden. Belangrijk was ook de fysiologie van de mensen ten tijde van het gevecht. Het bestuderen van vitale punten op het lichaam was ook een belangrijk onderdeel. Dit alles werd door de jaren heen verwerkt in de kata’s. Er bestaat daarom ook niet de eerste aanval binnen het karate. Een kata begint altijd met een verdediging.

Het doel van de ontwikkeling van kata’s varieerde van tijd tot tijd ook. In China werden de kata’s vooral tot ontwikkeling gebracht om zichzelf te kunnen verdedigen. Boedistische monniken trainden kata’s ook voor het sterk maken van lichaam en geest. Het wordt wel gezegd dat de ware aard en geest van karate besloten ligt in de kata’s en door te trainen van kata’s kunnen we karate gaan begrijpen. Als we kata’s alleen maar zien om een beginneling te oefenen of het alleen maar ter voorbereiding van een toernooi, dan wordt de diepere essentie van het karate niet begrepen. 

Trainen van een kata Om een kate echt eigen te maken is het van belang om elke techniek en elke beweging veelvuldig te herhalen. Dit neemt jaren in beslag. Het is ook in dit stuk dat veel westerse leerlingen de problemen ondervinden. Het vele herhalen leidt tot verveling en dan wordt er opgegeven. Hier moet men juist proberen door te gaan.