Kime

Kime is de innerlijke kracht die men gebruikt om de technieken de kracht te geven die nodig is om jezelf te verdedigen en je aanvaller te overwinnen. Het is ontzettend belangrijk binnen het Karate. Voor de westerse mens kan dit een wazig begrip zijn. Kime kan men ook zien als een verlengde van de kracht van de ziel. De Chinezen spreken dan over Ki (Qi). Mensen die hierover schrijven hebben de neiging om er geheimzinnig over te doen. Dit is niet nodig. We hebben het allemaal. In het Westen wordt er alleen minder bewust over gesproken dan in de Aziatische wereld.

Bij karatetechnieken is kime het grondkenmerk. Zonder kime stelt de techniek die wordt uitgevoerd niets voor. Een techniek zonder kime kan nooit als echt karate worden beschouwd. Als men kime gebruikt dan gaat dit altijd gepaard met een explosieve aanval op het doel. In korte tijd gebruikt men maximale kracht. In alle stijlen waaronder Shotokan en Goju ryu zie je dit fenomeen terugkomen in alle uitvoeringen van technieken.

Het ikken hissatsu, wat betekent ‘doden met één slag vindt hier zijn oorsprong. Kime ontstaat bij stoten, trappen en bij verdedigen. Het uitvoeren van een techniek zonder kime is geen echt karate. Nu moet men niet vergeten dat geconcentreerd en langzaam lopen van een kata ook een vorm van kime is. Het hoeft niet allemaal met kracht en explosie. Zo zie je dat kime in verschillende vormen voorkomt.